En snutt om klarning!

För er som inte vet så innebär ”klarning” att ölet blir klart o fritt från diverse saker som grumlar ölet.
Det finns olika sätt att klarna öl på, de stora bryggerierna filtrerar ölen såklart men det är inte praktiskt för en hembryggare så jag tänkte skriva om vad jag lärt mig och vad jag ska testa när jag brygger nästa öl.

Först så ska jag hälla ölen genom en saftsil ner i jäskärlet så jag blir av med det största slabbet. Under koket så kommer jag även tillsätta protafloc som är en koncentrerad form av irish mosh som binder vissa ämnen o gör så att de hamnar i botten på jäskärlet.
När jag då tappar om ölet när det jäst färdigt till ett annat kärl för sekundärjäsning så tillsätter jag gelatin för att klarna det ännu mer då protafloc och gelatin har olika polariteter så att säga. En av dom binder positivt laddde partiklar och en binder negativt laddade partiklar.

Sen tappar jag om ölet från sekundär till flasktappning genom saftsilen igen för säkerhetsskull.

Förhoppningsvia bör jag då få ett så klart öl som möjligt:)

2 svar till “En snutt om klarning!

  1. När jag bryggde öl så provade jag med klarningsmedel och det funkade bra.Men sen provade jag utan och det gick lika bra det med.Om ölet är för kallt så kan det bli grummligt.Men det blir klart med en gång det blir dricktemperatur.Det är iaf min erfarenhet.Jag har säkert bryggt minst 50 satser och aldrig haft problem med grumligt öl.

    • Jo, men ja vill att ölet ska vara klart när det är kallt också. De e mkt mer som kan grumla till ölet när man kör helmalt dessutom:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s