Monster öl.

Jag har fått tag i ett klon-recept på Stone Brewings Ruination Tenth Anniversary IPA.
Detta är en minst sagt monstruös best av en öl, originalet ligger på 10.8% och IBUn är väl en bra bit över 100 iallafall.

Det kan bli lite problematiskt att brygga såna här öl hemma, eller rättare sagt det kan bli problematiskt att brygga ett sådant öl i stora mängder hemma.
Ta min utrustning som exempel: min bryggryta rymmer 29L, det är inte så jättemkt.

Vad detta betyder är att jag måste få plats med all malt och allt vatten som krävs för att utvinna sockret ur malten på 29L, tänker man sedan att man ska laka och tillsätta ännu mer vatten så blir det ännu mer problematiskt. Men som tur är finns det lösningar på dessa problem.

Normalt sett så siktar jag på att göra 15l satser och det är ganska lagom för min utrustning tycker jag, jag vill inte ligga på gränsen för vad min utrustning klarar av hela tiden.

Så hur löser man detta med en sån här monster öl då?
Jag satt idag o kikade på receptet och kom fram till att om jag gör en sats på bara 12l istället för 15l och istället för att göra ett vanligt 90m kok så gör jag ett kok på 180m istället.

Vad detta exakt innebär är att jag kan använda mer vatten för att få ut så mkt socker ur malten som möjligt, dock så kommer jag ha alldeles för mkt vatten och en vört som är svagare än önskvärt. Men kokar jag den i 90m extra så finns det plats för ca 4.5l vatten som det inte fanns plats med i receptet om jag hade kört ett 90m kok.

Ni som följde mig när jag bryggde Drakens DIPA vet att jag blev tvungen att koka vörten extra länge för att träffa önskvärt koncentration av socker i vörten för att få ”rätt” mängd alkohol i slutändan.

Man kan säga att jag på sätt och vis räknar med detta och kokar vörten extra länge för att träffa ”rätt”.

Jag vet inte exakt när jag ska brygga denna öl dock, som nästa öl funderar jag som sagt på att brygga ett jordgubbs öl åt min fru och sedan lutar det åt att antingen brygga den där Belgiska quadrupeln som jag faktiskt lovat att jag ska brygga iomed omröstningen, eller ännu ett Denny recept. Längre än så har jag inte planerat dock.

Så det är mycket möjligt att vi faktiskt hinner med Ruination 10:an innan jul:)

Annonser

5 svar till “Monster öl.

  1. Den där blir jag sugen på att göra, nästa bryggning blir en julöl, sedan tänkte jag göra något snällare men har blivit sugen på något riktigt elakt som detta.. Får nog kolla på det. Man kan ju använda sig av DME också. Kanske känns som att fuska men det tycker jag inte.
    Här skulle ju en refraktometer sitta bra, bara att koka på och mäta då och då så slipper man räkna så mycket på avdunstning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s