En nybörjares guide till vattenbehandling!

Det här med vattenbehandling kan verka otroligt komplicerat om man inte är insatt i det. Men det behöver inte vara så enormt krångligt faktiskt.

Det absolut första man behöver ha är en vattenrapport över hur just ditt vatten ser ut.

Såhär ser mitt vatten ut: (ppm står för parts per million)

Kalcium: 48ppm
Magnesium: 3.1ppm
Sodium: 4.7ppm
Klorid: 7.6ppm
Sulfat: 14ppm
Bikarbonat(HCO3): 140ppm

De som är av störst intresse här är kalcium, klorid och sulfat. De andra är bra att hålla koll på men man behöver inte ljustera dom. Lite magnesium är bra för det fungerar som jästnäring.

Kalcium bör man ligga över 50ppm då det kommer hjälpa jästen att arbeta bättre och för att få en speciell smak man vill ha. Man säger att man bör ligga mellan 50-150ppm ungefär.

Klorid och sulfat är väldigt viktigt för vad du vill ha för smak på ditt öl. Var för sig är dom ointressanta men mellanspelet mellan dem är desto mer intressant. Man säger att desto mer klorid så upplevs ölet sötare/mer maltigare och desto mer sulfat framhäver smaken av humle. Vad jag förstått så ska man undvika koncentrationer som är mer än 9:1, alltså 9ggr mer av den ena än den andra för då kan det börja smaka ”mineraligt”. Vissa säger att det inte spelar någon som helst hur mkt man har utan att säg 1000ppm klorid och 500ppm sulfat smakar likadant som 10ppm klorid och 5ppm sulfat. Men jag är tveksam. Jag tror på att ha en bra grundmängd av dom och att dessutom ha en balans mellan dom beroende på vad man brygger för öl.

För enkelhetens skulle ska jag skriva vad jag brukar använda för vattenprofiler när jag brygger. Jag använder 2st. En vad jag kallar för balanserad profil och sedan en med fokus på humle. Dessa två kan variera lite i värdena beroende på hur mkt jag brygger osv men det är en riktlinje. Dessa profiler är vad mitt mäskvatten + lakvatten har. Mäskvattnet kommer alltså vara mer koncentrerat än detta och efter man har kokat så kommer det vara lite mer koncentrerat än profilen nedanför.

Den balanserade profilen:
Jag har tillsatt 2g magnesiumsulfat och 2g kalciumklorid. Detta är för en 15l sats.

Kalcium: 72ppm
Magnesium: 11ppm
Klorid: 50ppm
Sulfat: 49ppm

Som ni ser så är klorid och sulfat nivåerna nästan samma. Detta för att jag vill ha en balans mellan malt och humle. Nu till humle profilen:
För denna har jag tillsatt 2g magnesiumsulfat, 1g kalciumklorid och 5g kalciumsulfat. Detta är för en 12l sats.

Kalcium: 114ppm
Magnesium: 12ppm
Klorid: 30ppm
Sulfat: 181ppm

Som ni ser här är det 6ggr mer sulfat än klorid för att förstärka humlesmaken.

Jag säger inte att detta är rätt sätt att göra det på, detta är sättet som JAG gör det på just nu. En annan sak är att jag använder mjölksyra för att få rätt pH på mäsken då det är ganska vanligt annars att pH:t hamnar lite snett. Jag är för lat för att mäta med pH stickor så jag använder ett excel-ark för att räkna ut hur mkt jag ska tillsätta teoretiskt. Jag använder EZ Water Calculator för detta. Väldigt enkelt. Man skriver in sin nuvarande vattenprofil o sparar så har man det alltid där när man öppnar dokumentet och sedan ändrar man ingredienser osv utefter receptet man ska brygga varje gång. Bara för att ta ett exempel så använder jag 2ml 80% mjölksyra i den senare profilen till just det receptet för att hamna på en teoretisk pH av 5.24. Så att ingen blir förvirrad så ska jag säga att när man använder excel-arket så är det 5.44. Men det är en beräknade pHn vid rumstemperatur, räknar man om det till den temperatur som mäsken håller så kan jag ta bort 0.2 så får man rätt värde. Ett bra riktvärde är att sikta på 5.2-5.3 vid mäsktemperatur.

Det finns naturligtvis undantag när man ska göra suröl lr annat konstigt men det är inget jag har utbildat mig inom ännu.

Hoppas att detta gör det hela klarare för någon som undrar, finns det frågar är det bara att fråga i kommentarsfältet eller på annat ställe.

Annonser

27 svar till “En nybörjares guide till vattenbehandling!

  • Kalciumet är lite lågt, det bör du få upp i 50 åtminstone. Sen är det ganska lugnt. Resten är bara en smaksak på om du vill det ska smaka mer malt lr humle(klorid & sulfat). pHt på vattnet har inte så mkt med vad pHn i mäsken blir utan det handlar om va du använder för malt osv. Kika på ez water calculator så får du se hur det påverkar osv:-)

 1. Grymt inlägg! Har hjälpt mig mycket!

  En sak jag undrar, i excelarket du postade om, vad menas med mashwater och sparge water? Mäsk och lakvatten? Alltså mängd man häller i mäsken och så mycket man får ut totalt av lakningen?

  Vad menas men procenten längst under dessa också?

  Hoppas du har tid att svara! 🙂

  Med vänlig hälsning,
  Mattias

  • Tack! Varsågod! 🙂 mashwater är mängden vatten du mäskar med o sparge är hur mkt lakvatten du använder i receptet helt enkelt. Procenten är till för ifall man spär ut sitt vatten med destillerat vatten. Man gör det oftare i USA o andra länder där dom har sämre vatten eller väldigt konstigt vatten så det är svårt att få till ett bra vatten.

   • Tack!

    Om jag får ut 15,5l från lakningen är det den siffran jag använder eller är det andelen vatten jag lägger till, alltså minus det jag får ut från mäsken?

    Förlåt om jag är förvirrande :s

   • Inga problem 🙂 nej det är inte vad du får ut utan det är vattnet du tillsätter efter mäskning. Den totala mängden vatten i excelarket ska vara den totala mängden vatten du använder i bryggningen. Krångligare än så behöver det inte vara 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s