BU/GU och RBR

Jag tycker om att räkna ut saker i teorin, saker som egentligen inte borde gå att räkna ut i teorin vill jag också räkna ut i teorin.

En sådan väldigt omdiskuterad sak är BU:GU och RBR.
BU står för Bittering Units och GU står för Gravity Units. RBR för Relative Bitternet Ratio.

Vissa av er har säkert märkt att det finns ett sådant värde i erat bryggprogram. Vet ej om det finns i Beersmith men det finns i Brewtarget iallafall.

Det är ett sätt att räkna ut förhållandet mellan beskan från humlen och kroppen/sötman/maltigheter från malten i det färdiga ölet. Jag har skrivit om att beskan ändras under jäsningen förut o man kan ju fråga sig om inte detta är helt meningslöst i detta fall men jag tänker såhär att man räknar ut dessa värden innan jäsning och det är vad man utgår ifrån då det egentligen är din upplevelse av ett visst värde som spelar roll.

Man räknar ut BU:GU förhållande genom att ta de teoretiska IBUn delat på Oeschle värdet på vörten som ska jäsas. Säg att du har en vört på 1.050 med ett ibu på 40.7 enligt programmet. Då räknar du 40.7/50 = 0.814

Man anser att 0.5 är balanserat så då kan man anta att denna öl kommer bli ganska humlig lr vad man ska säga. Men FG spelar ju också roll säger du?
Det är där RBR kommer in.

RBR är lite krångligare att räkna ut.
Då tar man först sitt BU:GU värde och gångrar det med följande formel (1+(ADF-0.7655))
ADF står för Apparent Attenuation och det innebär utjäsningsgraden. I Normala fall så räknar man med en utjäsningsgrad på 75% så det gör vi nu. (1+(0.75-0.7655))

Då får vi alltså 0.814 x 0.9845. = 0.801383
Vi avrundar till 0.8 helt enkelt. Så får vi ett mer realistiskt värde.
Säg att det här ölet bara hade jäst ut till 65% då hade värdet blivit 0.719983 istället.

Mellan 0.8 och 0.72 är det en stor skillnad i upplevd beska såklart.

Det finns en kalkylator som sköter RBR uträkningen åt dig här.

Så vad betyder alla dessa siffror då? Egentligen ingenting!
Det är bara en riktlinje som du kan använda om du skriver upp ditt RBR värde på varje öl du bryggt o minns hur dom smakar så kan du få en fingervisning om exakt hur beskan kommer upplevas i ett öl du ännu inte bryggt.

Jag ska själv börja skriva upp RBR i mina brygganteckningar o återgå till mina anteckningar för att veta hur beskan förmodligen kommer upplevas.

PS: På samma sida där kalkylatorn finns så finns det även ett graf med vad RBR och BU:GU bör ligga på i olika stilar. Man måste inte följa dessa såklart utan det är bara riktlinjer.

2 svar till “BU/GU och RBR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s