En åsikt för ovanlighetens skull.

Tänkte skriva om något jag normalt sett inte skriver om men det har varit så mkt negativa tankar kring detta på sistone att jag känner att jag är tvungen att uttala mig.

Det handlar förstås om invandrare och deras plats i samhället.

Jag blir så otroligt ledsen/irriterad/arg/förbannad när jag hör så många människor i ens närhet som hela tiden pratar om ”vi och dom”. Det är skrämmande många som också drar alla över en kam för att det är några få som beter sig illa.

Jag vill börja med att säga att jag har jobbat med integration i strax över 4 år, det innebär ensamkommande flyktingbarn som kommer hit utan föräldrar från diverse länder och är mellan 16-18 år gamla.

Det finns många faktorer som påverkar men jag tänkte belysa några stycken och berätta vad jag vet.

Den största anledningen till dessa problem är okunskap från det svenska folket. Människor uttalar sig om saker som dom inte vet något om eller tror sig veta något om. Jag hoppas att det jag skriver här åtminstone ska få någon att tänka efter innan dom uttalar sig negativt nästa gång.

Ungdomar som kommer hit och får hjälp med att bli integrerade i samhället blir statistiskt sett självförsörjande efter ungefär 7 år. Det innebär att efter 7 år så arbetar dom och betalar skatt.
Hur många svenskar är självförsörjande efter 7 år? Ingen. Med andra ord är det egentligen ganska billigt med invandrare om man ser det ur denna synvinkel.

Det ställs väldigt höga krav på dessa ungdomar, vissa lever upp till dessa krav och vissa gör det inte. Precis som vilken annan människa som helst. Vore vi svenskar så mkt bättre skulle det inte finnas svenska bidragstagare och svenskar som utnyttjar systemet. Men det gör det.

En bidragande faktor till att vissa av dessa människor gör uppror, blir våldsamma och begår brott är vårat eget fel. Varför det då?
Jo, vi är rädda för att lära känna dom här människorna och vi är rädda för det som vi inte vet något om.

Ifall alla svenskar skulle ta sitt personliga ansvar och hjälpa dom här invandrarna (som faktiskt har flytt hit för att försöka få ett bättre liv) med att integreras så skulle alla dessa tråkigheter hända i betydligt mindre utsträckning. Men som det svenska folket beter sig i största allmänhet gentemot dessa människor så sätter vi dom i utanförskap och komplicerar deras integration. Dessutom är vi svenskar notoriskt dåliga på att vara trevliga mot främlingar överlag och vi är inte bättre på att vara allmänt trevliga mot invandrare.

Vad händer med människor som hamnar i utanförskap? Man blir ledsen/arg och frustrerad och detta behöver ventileras på något sätt.

Jag brukar tänka såhär: Hur skulle jag vilja bli behandlad om jag vore i deras situation?
Drömmen vore naturligtvis att tas emot med nyfikenhet, öppenhet och med avsikt att hjälpa mig hitta min plats i samhället.

Varenda gång du träffar någon, då talar jag inte bara om invandrare utan ALLA dina medmänniskor så bör du ställa dig frågan hur du skulle vilja bli bemött om era roller var bytta.

Jag vill passa på att ge en eloge till många mindre städer runtom i Sverige för tro det eller ej så integreras invandrare oftast mycket bättre i mindre städer där de tas emot med öppna armar och värme istället för med skepticism och rädsla.

Det här inlägget ska inte bara va negativt, det finns trots allt människor som faktiskt är positiva och hjälper dessa människor. Det finns dom som har öppna sinnen utan fördomar och tar emot dessa individer i den bästa bemärkelsen man kan tänka sig.

Alla ni förtjänar ett stort tack!

Samtidigt så finns det naturligtvis ungdomar som hamnar snett oavsett vad man gör. Tro det eller ej men vi har massvis med svenska sådana också.

Jag skulle vilja avsluta med att säga till alla som läser: fundera på hur ni beter er och fundera på hur ni kan hjälpa dessa människor att integreras i samhället istället för att bara klaga när det går snett för dom för att ni inte har gjort ett enda dugg för att hjälpa dom.

”If you’re not part of the solution, you’re part of the problem”

Annonser

5 svar till “En åsikt för ovanlighetens skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s