Varför bör man inte förvara choklad i kylskåpet?

En gång i tiden för längesedan så skrev jag ett inlägg om varför man inte ska förvara choklad i kylskåpet. Detta inlägg låg dock på en gammal blogg som sedan länge gått förlorad, nu äntligen hittade jag texten jag skrev då. För det är nämligen så att jag har aldrig sett en vettig artikel om detta på svenska.
Jag har tagit mig friheten o skrivit om min ursprungliga text litegranna så den blev mer pedagogisk o ”fin”.

Here goes nothing.

Ni har säkert nångång varit med om att ni tagit fram en chokladbit som stått i kylskåpet lr dyl o funnit att det bildats en vit beläggning på chokladen.
Detta har med saken att göra i allra högsta grad.
Den vita beläggningen kan faktiskt vara 2 saker, fett eller socker. Eller både och skulle jag tro.
Man kallar detta fenomen för fettrosor eller sockerrosor då det brukar bildas ett rosliknande mönster när dom uppstår.

Ifall chokladen kommer i kontakt med fukt så löser fukten upp sockret inuti chokladen och den tar sig upp till ytan av chokladen och blir en vit beläggning, denna beläggning kan man gnugga bort med fingrarna och ofta kan du känna att det smakar sött.
Eftersom det är socker som försvinner ur chokladen så upplever vissa att chokladen blir mindre söt och därför inte lika god längre.

Fettrosorna däremot är betydligt mer komplicerat än så.
Man kan säga att choklad är en kristall och byggklossarna i kristallen är fettet.
Precis som med t.ex. en diamant så kan dessa byggklossar vara ordnade i olika mönster och då får man olika kvalité och hårdhet på diamanterna.
I choklad så kan man ordna om dessa klossar i 6 olika mönster och man får då olika hårdhet och konsistens, typ 1 smälter vid 17 grader celsius och typ 6 smälter vid 36 grader.
Typ 6 är dock lite för hård så i choklad eftersträvar man att ha typ 5 som smälter vid 34 grader.
Typ 5 vill man ha för att chokladen ska smälta strax under våran kroppstemperatur och detta gör att chokladen ”glider” ner i halsen på ett behagligt sätt när man äter den.

Detta gäller bara kvalitetschoklad som innehåller kakaofett. Det finns billiga chokladsorter som har annat fett i chokladen o då smälter dom oftast vid högre temperaturer, det är därför det ibland känns som att chokladen fastnar i halsen o man får en konstig o mindre behaglig känsla i munnen när man äter den.

Så hur får man chokladen att kristallisera sig i typ 5? Detta är en komplicerad process som kallas anlöpning och innebär att man värmer och kyler chokladen till olika temperaturer. Ungefär som när man härdar stål lr dyl.
Denna process kan dock bli ogjord och det är det som händer när man har chokladen i kylskåpet eller utsätter den för temperaturförändringar.
Du kan se skillnad på socker och fettrosor genom att fettrosor kan man inte gnugga bort från chokladen som man kan göra med sockret.

Hur som helst så innebär detta bara att man organiserar om ingredienserna i chokladen så smaken i sig borde inte påverkas så mycket av fettrosorna men anlöpningen blir ogjord och du får då choklad som inte smälter vid rätt temperatur och som inte kommer vara lika behaglig att äta längre. Har du choklad som detta hänt med så rekommenderar jag att du använder den chokladen till matlagning lr bakning istället.

Därför ska man inte förvara fin choklad i kylskåpet. 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s