Red Dog Imperial Stout 2014 – Recept

Första ölen som ska bryggas 2014 blir en vidareutveckling av min Red Dog Imperial Stout.
De ändringar jag gjort är att öka på mängden Caramel 40 och Chokladmalt avsevärt. Bytt ut Blackmalt mot rostat korn och dragit ner den givan avsevärt för att få mindre bränd ton. Jag har lagt till en 5% av aroma malt då jag tror den kommer passa bra i denna öl. Tack för tipset Hannes. Lite kakao i mäsken kör vi också denna gång. Efter att ha märkt att röken har tagit större plats i den första versionen jag bryggde har jag bestämt mig för att dra ner på rökmalten med 2% och ha 2% mer basmalt istället.
I övrigt är det oförändrat på malt-sidan förutom att jag nu räknar med 60% utbyte istället för 70% och därför använder 900g DME för att få upp OG dit jag vill ha det. Jag har tänkt såhär att DME och Basmalten är mer eller mindre samma sak. Jag har alltså ökat på alla specialmalter för att motsvara samma procentsats som om jag skulle få 70% utbyte i mäsken. T.ex. plussar man ihop basmalten(46%) och DME(11%) så får man 57% ”basmalt”.
På humlesidan så har jag tagit bort aromgivorna helt och tänkte köra enbart en bittergiva, hade tänkt byta ut bitterhumlen mot CTZ men den finns ej i lager så det blir Warrior istället.
En mindre ändring jag tänkt införa är att när jag brygger dessa ”stora” öl som Imperial Stout, Barleywine osv så kommer jag förmodligen bara brygga en per år och då kommer det stå vilket år de är ifrån på etiketten och när jag lägger upp dom på Untappd så kommer det finnas ”årgångar” att välja mellan.
Exakt när denna bryggning blir av vet jag ej, men jag ska köpa ingredienser nångång i Januari, i bästa fall slutet på Januari eller i början på Februari ska den bryggas.

Otterbo Red Dog Imperial Stout 2014 #27
15 L
10%+
84 IBU
OG: 1.112 (26.2 Plato)

Malt: (60% utbyte)
4 kg Maris Otter (46%)
1 kg Caramel 40 (12%)
1 kg Chokladmalt (12%)
400 g Smoked Cherry Malt (5%)
400 g Aromamalt (5%)
400 g Rostat korn (5%)
300 g Havregryn (4%)
150 g Kakao (Räknas ej till malten)
900 g Briess DME Pilsen Light (11%) (Tillsättes efter kok)

Mäska in med 2 L vatten per kilo malt.
Mäskningsschema: 75 minuter @ 65 grader.

Humle:
41 g Warrior (16.7%) @ 60 min (84 IBU)

Jäst:
3 L Dekanterad förkultur på WLP007 (baserad på 13 L vört)
Jäs i 18-19 grader.

Övrigt:
100 g krossade kakaobönor, 5 st vaniljstänger och 20 g ekflis efter omtappning i 2 veckor
Dränkta i bourbon en vecka innan de tillsätts

Etikett:
RDS14

Annonser

2 svar till “Red Dog Imperial Stout 2014 – Recept

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s