Red Dog Stout 2014 – Bryggdag

Första ölen på det nya året och vi börjar med dunder och brak!

IMG_7318

Mäskade in på 65 grader och efter 75 minuter så låg vi på 64, helt ok!

IMG_7319

150 g kakao åkte ner i kylboxen med alla salter och dyl.

IMG_7321

Som alltid med såna här stora öl så är lakningen ganska jobbig och idag var inget undantag, tunnan var mer fylld än någonsin och det skvätte o skvalpade över mer än en gång. Men jag träffade min utmäskningstemp(78c) exakt med sista lakningen så det får jag vara nöjd med.

IMG_7320

En sak jag testade idag som gick väldigt bra var att tappa via slang från kylboxen till grytan. Har provat detta förut o då har det inte gått nå bra av någon anledning. Nu hade jag en bit 1/2″ silikonslang liggandes så jag satte på den och det fungerade utmärkt!

IMG_7322

Efter lakningen var klar så ställde jag ut 22.5 L med vört på balkongen som ska koka i 2,5 timme. Idag så väntade jag tills det hade kokat några minuter innan jag tog mitt pre-boil prov. Provet visade 1.073 dock vilket är lite skrämmande. Beräknat var 1.060 eftersom jag räknat med 60% utbyte. Så när koket är slut får jag nog ta ett nytt prov och se hur mkt DME jag ska tillsätta. Ifall pre-boil stämmer så behöver jag bara tillsätta 100 g för att komma upp i planerat OG.

IMG_7323

Eftersom mitt pre-boil prov visade så högt så var jag tvungen att se efter om jag behöver tillsätta mer humle. Jag räknade ut att om provet hade stämt så borde vörten ha en densitet på 1.090 när det var dags att tillsätta humlen. Jag tog ett prov 5 min innan och det visade 1.085 så det betyder att jag kan inte vara så himla långt ifrån så jag ökade humlegivan till 45 g istället för 41 g.

1 minut innan koket skulle vara klart så tog jag ännu ett prov för att se vad densitet låg på så jag vet hur mycket DME jag ska tillsätta. När jag kollade så låg den på 1.09nånting. Ärligt talat minns jag inte just nu när jag sitter o skriver. Jag kom iallafall fram till att jag skulle behöva 600 g DME bara. Så jag tillsatte 600 g DME och rörde runt så det löste sig.

När kylningen skulle påbörjas så gick allt åt helvete, man kan säga som så att jag råkade tappa 2 tekoppar ner i grytan medans jag kylde. När vörten var sval nog fiskade jag ur dom. De var inte använda så förhoppningsvis klarar jag mig från infektion. Sen skulle jag tappa om till jäshinken och då hade jag en ny sil jag skulle prova, den fungerade bra förutom att vörten flög över hela köket så det var bara o leta fram den gamla saftsilen o fortsätta.

Efter mycket om och men så stod jag där tillslut med 16 L 1.103 vört. Jag siktade på 1.112 så jag hamnade lite kort men det är förmodligen för att jag inte tog med volymen i min beräkningen på hur mkt DME jag skulle tillsätta. Såhär i efterhand skulle jag bara ha slängt i alltihopa iallafall. Det verkar som att bara jag följer mina teoretiska uträkningar och inte ändrar något så blir det alltid bäst. Så jag kanske ska fortsätta med det o sluta ändra på saker under bryggdagen. 🙂

I all stress så tog jag inte så många kort som jag hade velat så ni får nöja er med en bild på jäshinken i kylskåpet. Men jag kan säga att det är utan tvekan den svartaste vörten jag någonsin sett, påminde verkligen om motorolja o det gick inte att se någonting genom den. Kakaon gjorde ju vörten mörk redan och sedan massor med rostad malt på det sen.

IMG_7324

Annonser

4 svar till “Red Dog Stout 2014 – Bryggdag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s