Red Dog Stout omtappad.

Det blev lite ändringar i planeringen så jag bestämde mig för att tappa om stouten idag istället för imorgon, men det har mindre betydelse. Nu ska den stå på bourbon, ek, krossade kakaobönor och vanilj i 2 veckor och sedan blir det buteljering.

IMG_20140212_090605_2

Garderoben fylldes med en doft av choklad och vanilj när jag tappade om ölet iallafall, fantastiskt. Jag smakade även på stouten i sig och den smakar också choklad. Mörk choklad. 🙂

Hur starkt är ölet nu då? Ölet hade jäst ner till 1.032 så då är vi på 10.45%, vi fick 14.2 L öl omtappad. Räknar vi om det till 100% sprit så blir det 1.4839 dl ren sprit(14.2*0.1045). Vi har tillsatt 3 dl 40%-ig bourbon som motsvarar 0.12 dl ren sprit(0.3*0.4). 1.4839 + 0.12 = 1.6039. Vi fick totalt 14.5 L i slutändan. 1.6039/14.5=11% exakt. Så just nu har vi ett öl på 11% med ett FG på 1.032. Helt fantastiskt!

IMG_20140212_091051_1

Jag har inte bestämt mig ännu för om jag ska tillsätta någon extra jäst vit buteljering. Ölet ska ju inte kallkraschas, men å andra sidan är det en högt flockulerande jäst och den är nog ganska slutkörd vid det här laget. Men just nu luter det mot att jag tillsätter lite safbrew f2. Men vi får se.

4 svar till “Red Dog Stout omtappad.

Lämna ett svar till Ricard Söderberg Avbryt svar