Nya buteljeringsrutiner

Nu är det dags för ännu en ny rutin och det är gällande buteljering/primning.
För att vara säker på att man alltid får exakt samma mängd socker i varje flaska så ska jag börja tillsätta socker i form av en doseringsspruta som man kan hämta gratis på apoteket. Den rymmer exakt 6 ml så för att underlätta så tänkte jag utgår ifrån att man ska prima en 33 cl flaska med 6 ml sockerlösning.

Det första vi behöver veta är hur mkt socker som behövs i varje flaska. För just stouten så har jag räknat ut att man behöver exakt 2 g vanligt socker i varje flaska. Jag har 14.5 L öl ungefär så då gör vi en sockerlösning som ska räcka för hela satsen och lite till. Säg att vi tar 90 g socker. För varje 2 g ska vi ha 6 ml vatten. 90/2 = 45 * 6 = 270 ml
Det vi gör då är att ta 90 g socker och fylla upp vatten till exakt 270 ml. För enkelhetens skulle så ökar vi till 300 ml och det motsvarar att vi använder 100 g socker.

Så då häller vi i 100 g socker i en kastrull och fyller upp till 300 ml och dessutom så mycket vatten som du räknar med ska koka bort. För mig så ska jag räkna på 15 min. Jag har tyvärr ej gjort det här experimentet med den mindre kastrullen jag ska använda för att koka sockerlösningen så det får jag återkomma om vid ett senare tillfälle.

Men det är iallafall principen. När man sedan ska buteljera så är det bara att starsana sprutan och sedan dra upp 6 ml i sprutan och spruta ner i varje 33 cl flaska. Ska du sen prima andra flaskor i olika storlekar så är det bara att ta mer eller mindre. för en 75 cl flaska behöver du 13 ml t.ex. För en 25 cl flaska behöver du 5 ml. Jag räknar med att det blir flest 33 cl flaskor så då är det bara att dra upp sprutan tills det tar stopp.

När man gjort detta så blir det enkelt att veta ifall man har fått en infektion eller dyl. Om flaskorna blir överkolsyrade så är det garanterat något som är fel eftersom du vet exakt hur mycket socker du har tillsatt.

5 svar till “Nya buteljeringsrutiner

    • Det är så jag har gjort nu. Men är inte säker på att det blandas 100% alla gånger. Sedan kan sockret sjunka till botten medans man håller på också. Den här metoden tar inte så mkt längre tid o då vet jag att varje flaska blir 100% rätt. Jag har inget bättre att göra med min tid. 🙂

  1. I ren ovetskap undrar varför inte tappa överföra hela sockerlösningen till ett kärl, tillsätta ölet i samma kärl (lugnt och utan att syresätta) och sedan buteljera från kärlet. Då blir hela blandningen homogen?

    • Det är så jag gjort innan. Men jag upplever att det inte blir exakt samma i alla flaskor iallafall. Sockret kanske sjunker eller dyl medans man tappar också. Med den här metoden vet man alltid att man har samma mängd socker i ölet. Sen tycker jag inte det är så himla mkt mer jobb. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s