Idag gjorde jag en förkultur på 1 L för att odla upp och gå fart på jästen tills på lördag. Idag var första gången jag testade att tillsätta vatten som jag räknar med att koka bort. I den stora kastrullen är det 8 dl så jag hade i 1.8 L vatten och 100 g DME och sedan kokade jag i 15 minuter. Jag passade även på att testa hur mkt vatten som kokar bort i min lilla kastrull som jag använder till o koka sockerlag i. Jag kom fram till att det kokar bort 3.7 dl på 15 minuter. Kommer vara bra att veta när jag ska buteljera stouten på antingen torsdag eller fredag.
Kokar bort mer än vad man tror. Menar, 3.7 dl på 15 min är en del
Ja o då är det i den lilla. I den stora kokar det bort 8 dl 🙂
Låter du förkulturen bara stå i damejeannen eller har du någon slags omrörning av kulturen?
Jag rör runt den en gång bara efter 24 timmar. Rör man hela tiden så måste man använda en helt annan formel för hur mkt tillväxt man får och ifall man inte kan röra hela tiden så blir det väldigt svårt att veta hur många celler man har.
Ok, tack för svaret! Men om det är svårt att räkna om man inte rör hela tiden (vilket du alltså inte gör?), hur räknar du på det då? 🙂
Du kan läsa mitt inlägg om att få rätt mängd jäst till ölet. Det finns en permanent knapp här på bloggen som heter rätt mängd jäst till ditt öl. De formlerna använder jag:-)