Förkultur till Orca.

image

Idag gjorde jag en förkultur på 1 L för att odla upp och gå fart på jästen tills på lördag. Idag var första gången jag testade att tillsätta vatten som jag räknar med att koka bort. I den stora kastrullen är det 8 dl så jag hade i 1.8 L vatten och 100 g DME och sedan kokade jag i 15 minuter. Jag passade även på att testa hur mkt vatten som kokar bort i min lilla kastrull som jag använder till o koka sockerlag i. Jag kom fram till att det kokar bort 3.7 dl på 15 minuter. Kommer vara bra att veta när jag ska buteljera stouten på antingen torsdag eller fredag.

image

6 svar till “Förkultur till Orca.

    • Jag rör runt den en gång bara efter 24 timmar. Rör man hela tiden så måste man använda en helt annan formel för hur mkt tillväxt man får och ifall man inte kan röra hela tiden så blir det väldigt svårt att veta hur många celler man har.

      • Ok, tack för svaret! Men om det är svårt att räkna om man inte rör hela tiden (vilket du alltså inte gör?), hur räknar du på det då? 🙂

      • Du kan läsa mitt inlägg om att få rätt mängd jäst till ölet. Det finns en permanent knapp här på bloggen som heter rätt mängd jäst till ditt öl. De formlerna använder jag:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s