Red Dog Stout 2014 buteljerad

Idag var det dags att buteljera stouten. Jag skulle prova lite nya grejer, koka upp en mer precis sockerlag och tillsätta rätt mängd i varje flaska.

image

Först tappade om ölet till buteljeringshinken under kolsyra. Fick 14 L. Under tiden så kokade jag sockerlag på 100 g socker och 6.7 dl vatten. Planen var att det skulle koka ner till 3 dl på 15 min o jag skulle ha en sockerlösning på 2g/6ml.

image

Efter 15 min så var jag smart o mätte hur mkt vätska jag hade, jag har lärt mig sätt inte lita blint på min matte alla gånger. 5 dl var det då. Alldeles för mkt. Så jag fortsatte koka tills jag hade 3 dl. Jag tror inte det tog så mycket längre tid än normalt, det kändes inte så iallafall. Största problemet var den stora 1 L flaskan som var för lång så det tog extremt lång tid att fylla den. När allt var klart så fick jag iallafall 19 25 cl flaskor, 29 34 cl flaskor, 1 75 cl och 1 1 L flaska.

image

Nu är det bara o vänta o se om dom kolsyras ordentligt. Den här ölen har en väldigt hög restsötma så jag hoppas inte det är några enkla sockerarter kvar som börjar jäsa nu så flaskorna börjar explodera. Jag håller tummarna. Det doftar fantastiskt iallafall, som jag sagt förut så är det tonvis med choklad och vanilj. Den här kan bli riktigt, riktigt fin 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s