Varför Plato är bättre än öschle.

Jag har pratat en del om det här med Plato och öchle från och till men aldrig gått in o förklarat varför det är bättre med Plato, så det tänkte jag göra nu.

Vi kan ta min Pale Ale jag bryggde igår som exempel, OG ligger på 13 Plato, då innehåller vörten 13% socker. Det som är desto smidigare är att om den skulle jäsa ut till 100% så skulle det bli ungefär 6.5% alkohol. Alltså 13/2. Förutsätter vi då att ölet får ett FG på 3 Plato(1.012) så kan vi enkelt subtrahera 3 från 13, då får vi 10 Plato o hälften av det är 5.

Så då kan man enkelt med huvudräkning få veta ungefär hur stark ölen blir utan att behöva räkna med konstiga formler och dyl. Sjukt smidigt. Sen att Plato är mer logiskt och motsvarar ungefär hur många procent socker vörten innehåller det är grädde på moset.

Det blir som sagt mer och mer ologiskt för mig varför folk envisas med att använda öchle. Ungefär som att folk envisas med att tappa om till ett ”sekundärt” kärl när man faktiskt inte behöver det.

Förövrigt så verkar Orca! Ha börjat jäsa på iallafall, med tanke på att Wlp007 brukar jäsa ut sjukt snabbt så borde det här vara över ganska snart. Tittar man på hinken ser det ut som att kreusen kommit och gått redan men så snabbt har jag svårt att tro att det skulle gå. Det luktar gott iallafall 🙂

Annonser

2 svar till “Varför Plato är bättre än öschle.

  1. Det är nog av liknande anledning som att folk ”envisas” med att använda qwerty-tangentbord… Alltså att det är så utbrett att det mer eller mindre blivit en standard och de allra flesta hydrometrar, refraktometrar och programvaror använder det.

    • Ja, så är det. Det är dock inte lika lätt att byta till dvorak lr svorak som att bara ändra sitt tänk kring mått. Det är som att välja imperiska systemet eller det metriska. Iofs lär man väl köpa en ny hydrometer lr refraktometer då:-)

      Tyvärr är det ju som det är för att så mkt dokumentation kommer från USA.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s