Lite siffror såhär i efterhand

Jag satte mig ner och räknade litegranna på hur bra/dåligt utbyte jag fick vid senaste bryggningen och kom fram till väldigt höga siffror.

Utbyte vid mäskningen räknar jag i normala fall med ca 70% och när jag brygger större öl har jag börjar räkna med 63.5% men den här gången så fick jag det till 69.5% vilket är helt otroligt med tanke på vilken stor öl detta kommer bli.

Brewhouse efficency, alltså hur bra man är på att utnyttja mäsken och hur mkt öl man faktiskt får ner i jäshinken hamnade på 80% vilket också är otroligt bra. Jag kan inte vara annat än otroligt nöjd. Jag kan inte säga att det var något speciellt som skulle ha gjort att jag fick mkt högre utbyte nu än när jag bryggde sist.

Förr eller senare ska man väl komma underfund med hur ens utrustning fungerar men min både överraskar och gör mig besviken emellanåt. Får försöka fortsätta hitta vad det kan vara som jag gjort annorlunda tillsvidare.

Det ska förövrigt bli otroligt intressant att se hur den här ölen jäser ut. Jag är jättenöjd om den stannar på 1.030 så det är inte som att jag ställer så enormt höga krav på den här jäsningen egentligen. Men det kommer fortfarande bli mkt alkohol och kämpigt för jästen. Så vi får se. 🙂

12 svar till “Lite siffror såhär i efterhand

      • 85,5% stannade det på tillslut. Jag ser en ganska stor skillnad mellan min lilla bryggutrustning och den stora. Får betydligt bättre utbyte i den lilla än den stora. Vet inte varför. Tror det kan bero på formen av mäskningskärlet men vet inte riktigt.

      • Den lilla är en kylbox på 25 liter som är ganska hög (blå och kan ses på R&R fb-sida). I den har jag jag ett hemgjort nätfilter (från plastic padding armeringsnät) som är runt och ihopklämt i ändan med en nippel i andra ändan som är fastskruvad i tappkranen.

        Den stora är en kylbox på 45 liter med en pexslang som filter i vilken slangen är uttagen och den rostfria armeringen runt síangen fungerar som filter. Den är avskuren och igensatt i ändan med buntband. Denna är ungefär lika hög som den lilla men vidare och framförallt längre än den lilla. Tror att höjden är en stor skillnad i lakningen faktisk.

      • Jo, fast när det är högre så blir det ju mer tyngd och tryck på filtret så om något borde det bli sämre med högre. Iallafall med likvärdiga filter.

      • Ja det blir oftare stopp vid större batcher men jag tror att det kan bli en bättre genomströmning vid lakningen genom hela malten medans med en vidare får man ett mindre tryck men fler möjligheter att krypa förbi stora delar av maltbädden. Sedan har jag fått bättre utbyte när jag justerat inställningarna för utrustningen i beersmith så receptet anpassas efter det men det kommer sällan upp i samma som med den lilla.

      • Till att börja med brukar jag alltid recirkulera ca 10 liter av vörten snabbt för att sedan köra ut några liter med en flödeshastighet av ca 1-1,5 liter/minut och håller en nivå av ca 3-5 cm lakvatten över maltbädden. I vissa recept tillsätter jag en mindre mängd överhettat lakningsvatten på ca 96-97 grader under de sista 10 minuterna av mäskningen och höjer då temperaturen till ca 74 grader. I samband med detta rör jag om ordentligt i mäsken sedan får det stå de kvarvarande 10 minuterna. Så det är väl en kombination ibland (framförallt på mer alkoholhaltiga öl så som porter och stout). Men jag har alltid en viss del av flödeslakning. Hur gör du?

      • Jag satslakar alltid. Recirkulerar tills det blir klart, Tappar ur starkvörten. Tillsätter lakvatten för att få upp tempen i 78 grader. Röra runt, vänta 10 min, rör runt igen o recirkulera tills det blir klart o sen tappar jag ur. Detta gör jag 1 lr 2 ggr beroende på styrkan på ölet osv.

      • Aldrig provat. Skulle inte tro att jag får bättre utbyte men så sjukt mkt enklare att jag aldrig orkat byta o göra något annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s