Omtappning av Nelly :)

Nu verkar allt bös ha sjunkit ner till botten och det har inte blivit något mer på 2 dygn så då passade jag på att tappa om mitt barleywine till buteljeringshinken så att jag enkelt kan tappa direkt på flaska därifrån, tillsatte eken och den skvätt bourbon som eken legat i.

IMG_20140502_183543_1

När jag hällde i eken och medans jag fortsatte att hälla över ölet så fullkomligt osade det av ek så det ska bli väldigt intressant att följa hur den här utvecklas.

IMG_20140502_183808_1

Naturligtvis passade jag på att ta ett hydrometerprov för att se hur ölet jäst ut och hur starkt det blivit. På 15 dagar har det jäst ner till 1.038, jag hade varit nöjd så länge ölet hade jäst mer ner än 1.040 så det får man väl kalla lyckat. Det betyder att just nu innehåller ölet 12.5% alkohol. Vilket utan tvekan är det starkaste jag någonsin bryggt. Jag smakade såklart på provet utan ek och det smakade otroligt lovande. Mycket fruktigare än den förra, sötare utan att vara alldeles för söt och väldigt stark. Redan nu smakar den helt ok så jag kan knappt vänta 6 månader innan den verkligen börjar komma till sin rätt.

Jag hoppas bara att den verkligen har jäst klart nu och att den inte jäser nåmer än det sockret som jag kommer tillsätta vid buteljering. Det vore väldigt tröttsamt att få ännu ett överkolsyrat barleywine.

Justja, höll på att glömma bort! 13.5 L blev det omtappat så jag borde utan problem kunna få en 13 L barleywine på flaska. Underbart!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s