Imperial Porter – Bryggdag

Äntligen dags att börja brygga, det har kliat i fingrarna ordentligt så nu är det riktigt skönt att få sätta igång igen.

20150131_073309_1

Här har vi dagens ingredienser:
20150131_073320_1Dagen började väl rätt bra, mäskade in på 65-66 grader vilket var aningen lägre än beräknat men helt Ok.

Efter mäskningen tappade vi ur härlig mörk vört. Här var jag lite orutinerad och glömde för en halv sekund bort att jag skulle börja tappa ur vörten i en tillbringare så att den blir klar innan vi börjar tappa i grytan. Men jag insåg mitt misstag såpass fort att det var minimalt med vört och skräp som han hamna i grytan.
20150131_093606_1Efter lakningen så hade jag all vört jag behövde för koket så när som på några ynka dl. Denna gång så lakade jag endast en gång så det gick fortare och därmed blev det lite dötid innan jag fick upp koket. Bra tillfället att se till att man får ur så mycket vört ur mäsken som möjligt. Ska tänka på detta till nästa gång.
20150131_095933_1Medans jag väntade på koket så gjorde jag iordning dagens humlegivor.
20150131_094232_1Idag är det dags att premiära mina nya jäskärl och dessutom ett nytt rengörings/desinfektionsmedel, Chemipro OXI.
Verkade väldigt smidigt. Blandade iordning 3 L och skakade runt det i ca 5 min i kärlet. Sedan satt jag på en slang på tappen och såg till att det rann ut lite så det låg i själva tappen och lät det stå i 5 min till. Efteråt så hällde jag av medlet och ställde hinken och locket uppochner eftersom man inte behöer skölja av denna. Ska bli intressant o se om det funkar. Då kommer det definitivt bli en favorit.
20150131_120030_1Sedan blev det ett långt kok idag, 150 minuter för att vara exakt.
20150131_115524_1Efter att koket blev klart var det dags för kylning.

På tal om rengöring så kommer jag göra ett ryck när det gäller den biten. Jag har varit lite lat när det gäller vissa saker som min termometer och silduken brukar jag bara lägga i star san. Men från o med nu så ska jag testa att koka båda två medans koket pågår. Alltså det får koka i ungefär 15 minuter så det är klart tills koket är klart.
20150131_122306_1När jag tappar om ölet så kommer jag att koka slangen jag tappar om igenom i 15 minuter dessutom. Tappen får däremot nöja sig med Star San. Blir svårt att göra något vettigare med den medans den sitter i kärlet och kärlet är fullt med öl. 😛

En annan bit ny utrustning jag fick testa idag var en ny mäskpaddel i rostfritt stål. Så sjukt mycket bättre än det där skräpet i plast. Kändes iallafall otroligt bra o röra runt i mäsken med den. Haha 🙂
20150131_123307_1Efter kylning så skakade jag om kärlet för att syresätta vörten och hällde sedan i jästen. Målet var 11 L ner i hinken och det prickade jag exakt. Dock fick jag lite lägre utbyte än jag hade räknat med. I slutändan blev styrkan blott 20 Plato eller 1.080. Jag har ju som sagt aldrig mäskat o lakat en sån här stor öl på det här sättet så det var väl att vänta att man skulle få lära sig något. Jag har ju ingredienserna till barleywinet hemma redan så jag kan inte kompensera för detta där tyvärr utan jag får räknat med lite lägre utbyte där då jag ska mäska o laka den på exakt samma sätt.

20150131_131508_1

I slutändan är jag ändå nöjd. Allting flöt på smidigt och de små ändringarna jag gjort och ny utrustning jag har fungerade riktigt bra. Två veckor ska ölet jäsa nu och sedan blir det omtappning till fat. Jag har ännu inte bestämt mig om jag ska testa en halv ekstav på denna sats också. Ekad porter är ju en favorit. Samtidigt hade jag tänkt anmäla denna öl till SM och om jag inte ekar den så kan jag anmäla den i den vanliga Imperial Porter kategorin. Ekar jag den så blir det den modifierade kategorin och då blir det nog mycket tuffare konkurrens. Jag ska fundera lite.

Datum:
2015-01-31: Bryggdag, OG: 1.080, satte kylskåpet på 17 grader
2015-02-03: Höjde temperaturen i kylskåpet till 20 grader
2015-02-13: Ölet hade jäst ner till 1.026 och tappades om till fat med en halv spiral fransk medium ek
2015-03-28: Ölet buteljerades

4 svar till “Imperial Porter – Bryggdag

 1. Trevlig beskrivning av en bryggdag 🙂
  Som rookie uppskattar man alla beskrivningar, speciellt med många bilder.
  Det är ju ett ständigt lärande, och man vill inte uppfinna varje hjul själv.

  Jag har en fråga om kupolen/huven på vad jag antar är din kokgryta.
  Var har du hittat den?
  Jag söker någon liknande lösning för att eventuellt kunna styra ångorna från koket.
  Köksfläkten funkar, men känns inte optimal med risk för fettdroppar.

  • Hallå! Ursäkta sent svar men jag har inte sett din kommentar förens nu av någon anledning. Kul att du gillar inlägget:) Locket till grytan följde helt enkelt med grytan när jag köpte den. Så inga konstigheter där.
   Köksfläkten vet jag efter egen erfarenhet att det inte är någon höjdare. Men man ska passa sig för att ha locket på under koket, det är många dåliga ämnen man inte vill ha i ölet som kokar bort under koket. DMS bland annat. Har man locket på kanske dessa inte försvinner riktigt. Sen blir det väldigt svårt att räkna på hur stor volym som kokar bort också när man ändrar en sådan faktor. Så mitt tips är att helt enkelt försöka hitta ett sätt att koka utomhus på en balkong eller gräsmatta förslagsvis. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s