Nelly 2015 – Bryggdag

20150217_081403_1

Årets barleywine ska bryggas. Mäskade in på 65-66 grader som beräknat och efter 60 minuter låg den på 64 grader. Förra gången så stod kärlet på diskbänken lite längre in i lägenheten, undrar om det spelar roll att det är lite kallare där den stod nu?

20150217_082008_1

Efter att jag tappart ur starkvörten och tillsatt lakvattnet hamnade tempen i mäsken på 73 grader. Lite lägre än vanligt men ingen fara. Många siktar på 74 så jag är ändå nöjd.

20150217_100720_1

Något lite lustigare som jag märkte var att jag hade 3 L för mycket i kokvolym efter lakningen. Ingen aning hur detta gick till men jag antar att jag måste ha räknat fel något ofantligt när jag mätte upp vatten eller dyl. Nåväl så förlänger vi koket med en timme. Jag har inte nytta av att ha mer öl när jag ändå ska sätta ölet på ett 9 L fat.

20150217_103950_1

Sedan var det dags för kok och jag passade på för skojs skull att ta ett prov den här gången men det visade 1.065 som är på tok för högt. Beräknat var 1.052. Så den visar väl fel som vanligt i detta skede.

20150217_111746_1

Medans koket höll på mätte jag upp humle, städade lite osv. När jag öppnade förpackningen med humle märkte jag att den hade lägre alfasyra än väntat (10%) så jag ökade givorna till 22 g istället för 15 g. Mer humle är aldrig fel. 😛

Under koket så märkte jag att det kokade bort lite för långsamt så jag fick förlänga koket ytterligare med 20 minuter. När det 4,5 timmar långa koket äntligen var över så hade det kokat bort en hel del.

20150217_151956_1

Efter kylningen så silade jag ner allting i hinken och fick precis 11 L. Perfekt!

20150217_154419_1

Tog en ny mätning och OG blev 1.1 (23.5 P) Så det är riktigt bra! Beroende på utjäsning så räknar jag med att den hamnar mellan 10-12 % ungefär.

Denna bryggdag gick väldigt bra även om den var riktigt lång. Kom ihåg att ta ett kort på sista vörtprovet jag tog också så ni får se. Den här ölen är riktigt riktigt mörk. Påminner om rött vin eller coca-cola.

20150217_161325_1

Datum:
2015-02-17: Bryggdag, OG: 1.100, satte kylskåpet på 17 grader
2015-02-19: Höjde temperaturen i kylskåpet till 18 grader
2015-02-20: Höjde temperaturen i kylskåpet till 19 grader
2015-02-21: Höjde temperaturen i kylskåpet till 20 grader
2015-02-27: Ölet har jäst ner till 1.025 och tappades om till fat tillsammans med en halv spiral fransk medium ek
2015-03-30: Ölet buteljerades

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s