HIPA 2015 – Bryggdag

20150228_080654_1

Jag har fått bra med ruljans på bryggningarna hittills i år. Denna morgon gick allting ganska smidigt. Mäskade in på 63-64 grader. Enda farthindret var att receptet innehåller 200 g havregryn och jag hade bara 100 g hemma. Shit! Som tur är har jag världens mest fantastiska fru som sprang ut o handlade mera havregryn åt mig. Älskar dig! 🙂

20150228_080708_1

Idag får ni en bild på mäskkärlet fyllt med endast salter och dyl. Denna öl kommer ju vara väldigt fokuserad på humle så då är det viktigt med vattenbehandling.

20150228_085402_1

Här har vi dagens humlegivor. Totalt 150 g är det som ska i vid olika tillfällen.

20150228_100858_1

Dags att laka ur, inga konstigheter. Gick fort och smidigt. Dock så är tiden det tar innan det börjar koka efter att jag lakat ur flaskhalsen i hela processen just nu.

20150228_102609_1

Idag körde vi endast ett 90 M kok. Sjukt skönt att inte behöva koka halva dagen.

20150228_121647_1

Efter kok så kylde jag först ner till 85-75 grader och då slängde jag i sista humlegivan som fick dra sig i 10 minuter innan vi fortsatte kylningen.

20150228_123447_1

Såhär ser det ut efter kylningen är klar och vi silar av vörten ner i jäshinken. Exakt 12 L fick vi vilket var precis vad jag siktade på. Dock fick jag kämpa lite för den lilla sista skvätten.

20150228_125326_1Här har ni en bild på klegget som blev kvar i silduken efter allt var klart.

20150228_125017_1

Efter att det var klart så skakade jag om jäskärlet för att syresätta vörten, hällde i jästen och ställde in i kylskåpet på 17 grader. Sista provet som togs visade på 1.065 vilket var exakt vad jag siktade på. Det kan inte gå bättre än så. Sjukt nöjd med denna bryggdag. 5 timmar ungefär från start till klart.

Datum:
2015-02-28: Bryggdag, OG: 1.065, satte kylskåpet på 17 grader
2015-03-02: Höjde temperaturen i kylskåpet till 18 grader
2015-03-03: Höjde temperaturen i kylskåpet till 20 grader då jäsningen verkade ha saktat ner ordentligt
2015-03-09: Ölet har jäst ner till 1.014 och jag känner ingen bismak av diacetyl.
2015-03-27: Ölet buteljerades

Annonser

2 svar till “HIPA 2015 – Bryggdag

  1. Hur påverkar det när du har sista humlegivan efter att ha kylt ner vörten en del mot att ge sista givan @0 min…alltså innan man börjar kyla?
    Fördel vs. Nackdel?

    • Skillnaden är att när man tillsätter humlen vid 85 grader så extraherar man bara arom och smak från humlen och inga alfasyror isomeriseras så man får ingen beska från den givan. Mer smak och arom bara 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s