Amadeus #1 – Bryggdag

20150322_084120_1

India Pale Ale, denna otroligt populära stil som så många gillar. Även jag. Men det krävs lite för att brygga en riktigt bra sådan. Nu var det dags för mig att brygga min tolkning av denna stil. Mäsken doftade fantastiskt! Det påminde om frukostflingor. 20150322_100934_1

Såhär såg vörten ut när jag tappade ur den från mäsken. Underbart vackert! När jag mäskade in idag så hamnade jag lite lågt dock. Målet var att mäska in på 64 grader men hamnade på 62-63 grader. Allt som allt verkade det gå bra ändå.

20150322_103310_1

Dagens humlegivor, Warrior och Equinox. Equinox är ny för mig men den doftar otroligt intressant, väldigt fruktigt, fräscht, gräs, päron bl.a.

Fick ut exakt den kokvolymen jag ville ha o satte igång koket.

20150322_110524_1

Ljus, fin o trevlig färg på vörten. Jag tänker direkt på halm och hö när jag ser vörten. Syns inte så bra på denna bild dock.

20150322_134804_1

Jag var väldigt orolig att utbytet skulle bli lidande eftersom jag hamnade på så låg mäsktemperatur men jag fick ut 12 L precis som beräknat. Beräknat OG var 1.065 (15.8 P) men hamnade på 1.068 (16.5 P). Så jag fick lite bättre utbyte än beräknat. Vem är jag att klaga? Ölet borde hamna på ca 7% utifrån detta. Med andra ord alldeles perfekt för en IPA. Ska bli väldigt spännande o smaka på denna när den är färsk.

Datum:
2015-03-22: Bryggdag, OG: 1.068, satte kylskåpet på 17 grader
2015-03-24: Höjde temperaturen i kylskåpet till 18 grader
2015-03-25: Höjde temperaturen i kylskåpet till 19 grader
2015-03-26: Höjde temperaturen i kylskåpet till 20 grader
2015-03-30: Ölet har jäst ner till 1.012 men luktar o smakar lite diacetyl så får stå i rumstemperatur några dagar
2015-04-01: Omtappning av ölen och torrhumling med 120 g Equinox
2015-04-05: Gelatin tillsattes i hinken och temperaturen sänktes till 2 grader
2015-04-06: Ölet tappades om till fat

Annonser

2 svar till “Amadeus #1 – Bryggdag

  1. En fråga:
    Om du har ett recept på 12L, hur många liter vört siktar du på att tappa ut?
    Hur många liter kompenserar du för vid kokning?

    • För min specifika utrustning så kokar det bort 3 L vätska per timme. Eftersom jag kokade i 90 min så är det 16.5 L för att få 12 L. ☺

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s