Det här inlägget ska handla om hur jag tappar om ölen i alla steg från att den börjat jäsa. Mitt mål är att vid varje omtappning undvika all kontakt med luft/syre helt och hållet och på så vis tappa om ölet som i ett ”slutet” system precis som man gör på ett stort bryggeri.
Förövrigt så antar jag i alla dessa steg att all utrustning är rengjord och desinficerat då jag inte kommer nämna det mer än här.
Steg #1: Här har ölet jäst klart i en annan hink än den på bilden och jag har anslutit min kolsyretub till tappen på en tom hink. Jäsröret är fyllt med sterilt vatten och här fyller jag sakta hinken med kolsyra via tappen i botten.
Steg #2: Här flytter jag försiktigt slangen mellan hinken och kolsyretuben till tappen på hinken med ölet i. Är man försiktig så kommer slangen att till största del fortfarande vara fylld med kolsyra.
Steg #3: Här ansluter jag kolsyretuben till jäsröret på hinken med ölet i. Sedan öppnar jag båda tapparna på hinkarna. Är allt rätt kopplat kommer ölen inte att börja rinna ner så mkt. När du sedan börjar vrida på kolsyran på tuben så kommer den sakta men säkert förflytta ölen ner till den andra hinken. Eftersom jag fyllt den andra hinken med kolsyra kommer ölen att hamna ”under” kolsyran som finns i den hinken. OBS!! var väldigt försiktig när du vrider på regulatorn för hinken tål inte speciellt mycket tryck alls. OBS!!!
Här lät jag ölen stå och torrhumlas i några dygn innan nästa steg sker.
Steg #4: Här ansluter jag kolsyretuben till ett fat. Notera att jag ansluter den till ölkopplingen, detta för att den går ända ner i botten på fatet och således fylls fatet med kolsyra från botten. Jag öppnar endast ventilen i locket och vrider försiktigt på regulatorn och låter det pysa i någon minut eller så.
Steg #5: Det här steget är väldigt likt steg #3 förutom att jag tappar över till fatet istället för hinken. Eftersom man inte ser hur mycket man tappar i fatet är det viktigt att man vet hur mycket som får plats i fatet och att man kollar på hinken man tappar ifrån för att veta när fatet är fullt. När du anslutit kolsyretuben till hinken och fatet till tappen på hinken så öppnar du kranen. Är allting tätt så borde det inte rinna ner speciellt mycket öl. Sedan vrider du försiktigt på regulatorn och kolsyran trycker ner ölet i fatet. OBS!! var väldigt försiktig när du vrider på regulatorn för hinken tål inte speciellt mycket tryck alls. Kom även ihåg att öppna ventilen i locket på fatet. OBS!!!
När du sedan tappat över önskad mängd öl så vrider du av regulatorn och stänger tappen. Stäng ventilen i locket och koppla ifrån slangen från fatet. Vid det här laget så är ölet förseglat utan någon kontakt med luft/syre i fatet. Det borde inte finnas någon luft i fatet men jag brukar ändå ”lufta” fatet med kolsyra genom att ansluta regulatorn till gaskopplingen i fatet, trycka på försiktigt och sedan ventilera med ventilen i locket. När jag är nöjd med detta så trycksätter jag fatet med det tryck jag vill ha och ställer undan det i kylskåp på serveringstemperatur.
Ping: Lite ny utrustning! | Aron Otterbo
Tjena!
Gammal post men testar ändå.
Min fråga är varför du inte för över ölet till fatet med en gång? Varför till en ytterligare hink?
Tjenare, i detta fall gjorde jag det endast för att torrhumla i den andra hinken. Men så gör jag inte längre, nu torrhumlar jag i slutet av jäsningen bara o tappar om direkt till fat. 😁
Tack för svar!
Men får du inte med slagg om du tappar direkt från jäskärlet? Eller sitter tappen högre upp på jäskärlet än ”normalt”?
Den sitter lite högre. Har lärt mig vart nivån brukar hamna o satt tappen så den hamnar ovanför.
Snyggt!
Tackar 🙂
En fråga till. Hur högt tryck tal en jula-hink?
Näst intill inget alls. O då menar jag inget alls. Räcker med att slinta med reglaget så flyger locket av typ 😁