Hur jag tappar om min öl. Från hink till fat.

Det här inlägget ska handla om hur jag tappar om ölen i alla steg från att den börjat jäsa. Mitt mål är att vid varje omtappning undvika all kontakt med luft/syre helt och hållet och på så vis tappa om ölet som i ett ”slutet” system precis som man gör på ett stort bryggeri.

Förövrigt så antar jag i alla dessa steg att all utrustning är rengjord och desinficerat då jag inte kommer nämna det mer än här.

20150401_194255_1

Steg #1: Här har ölet jäst klart i en annan hink än den på bilden och jag har anslutit min kolsyretub till tappen på en tom hink. Jäsröret är fyllt med sterilt vatten och här fyller jag sakta hinken med kolsyra via tappen i botten.

20150401_194549_1

Steg #2: Här flytter jag försiktigt slangen mellan hinken och kolsyretuben till tappen på hinken med ölet i. Är man försiktig så kommer slangen att till största del fortfarande vara fylld med kolsyra.

20150401_195729_1

Steg #3: Här ansluter jag kolsyretuben till jäsröret på hinken med ölet i. Sedan öppnar jag båda tapparna på hinkarna. Är allt rätt kopplat kommer ölen inte att börja rinna ner så mkt. När du sedan börjar vrida på kolsyran på tuben så kommer den sakta men säkert förflytta ölen ner till den andra hinken. Eftersom jag fyllt den andra hinken med kolsyra kommer ölen att hamna ”under” kolsyran som finns i den hinken. OBS!! var väldigt försiktig när du vrider på regulatorn för hinken tål inte speciellt mycket tryck alls. OBS!!!

Här lät jag ölen stå och torrhumlas i några dygn innan nästa steg sker.

20150406_123450_1

Steg #4: Här ansluter jag kolsyretuben till ett fat. Notera att jag ansluter den till ölkopplingen, detta för att den går ända ner i botten på fatet och således fylls fatet med kolsyra från botten. Jag öppnar endast ventilen i locket och vrider försiktigt på regulatorn och låter det pysa i någon minut eller så.

20150406_123745_1

Steg #5: Det här steget är väldigt likt steg #3 förutom att jag tappar över till fatet istället för hinken. Eftersom man inte ser hur mycket man tappar i fatet är det viktigt att man vet hur mycket som får plats i fatet och att man kollar på hinken man tappar ifrån för att veta när fatet är fullt. När du anslutit kolsyretuben till hinken och fatet till tappen på hinken så öppnar du kranen. Är allting tätt så borde det inte rinna ner speciellt mycket öl. Sedan vrider du försiktigt på regulatorn och kolsyran trycker ner ölet i fatet. OBS!! var väldigt försiktig när du vrider på regulatorn för hinken tål inte speciellt mycket tryck alls. Kom även ihåg att öppna ventilen i locket på fatet. OBS!!!

När du sedan tappat över önskad mängd öl så vrider du av regulatorn och stänger tappen. Stäng ventilen i locket och koppla ifrån slangen från fatet. Vid det här laget så är ölet förseglat utan någon kontakt med luft/syre i fatet. Det borde inte finnas någon luft i fatet men jag brukar ändå ”lufta” fatet med kolsyra genom att ansluta regulatorn till gaskopplingen i fatet, trycka på försiktigt och sedan ventilera med ventilen i locket. När jag är nöjd med detta så trycksätter jag fatet med det tryck jag vill ha och ställer undan det i kylskåp på serveringstemperatur.

7 svar till “Hur jag tappar om min öl. Från hink till fat.

  1. Ping: Lite ny utrustning! | Aron Otterbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s