Sundborns Kornvin – Bryggdag

20150512_073055-01

Idag skulle det bryggas barleywine! Allting gick som på räls kan man säga. Mäskade in på 65 grader och efter en timme låg mäsken på 64. Perfekt.

20150512_082332-01

Tappade ur starkvörten och lakade sedan med 10 L lakvatten.

20150512_093303-01

Träffade kokvolymen perfekt. 20 L som skall kokas ner till 11 L.

20150512_101300-01

I mitten av koket märkte jag att jag hade 1 L för mycket vätska så jag förlängde koket med 20 min.

Sedan var det dags att kyla.

20150512_135821-01

Detta kändes som att det gick extraordinärt fort idag, men det tror jag inte att det gjorde. 11 L 1.101 vört ner i jäshinken. Exakt vad jag siktade på.

Sedan in i kylskåpet på 17 grader.

20150512_141719-01

Alla siffror träffade jag perfekt idag men det blev ändå ett litet ögonbryn idag och det var när jag skulle hälla i jästen.
Då märkte jag att förkulturen doftade och smakade lite aceton. Förkulturen har ju smakat och doftat på liknande sätt förut, men det var ett tag sen. Gjorde en snabb google och det kan ske av många andra orsaker än infektion så jag håller tummarna för att det bara blev nånting med förkulturen så den blev att lukta o smaka som den gjorde. Ärligt talat var det inte äckligt men det är ju ingen smak man vill ha i ett barleywine.

Idag lyckades jag t.o.m. ta ett slutkort på vörtprovet.

20150512_144538-01

Detta kommer bli ett mörkt och smakrikt barleywine. Ser ut som gräddkola och smaken är tung av mörk frukt och russin. Ska bli spännande att se vart den här ölen är om ett halvår.

Allt som allt är jag sjukt nöjd med dagens bryggning. Jag har koll på läget och jag kunde inte ha träffat alla mina mål bättre. Det går bra nu kompis! 🙂

Datum:
2015-05-12: Bryggdag, OG: 1.101, satte kylskåpet på 17 grader
2015-05-14: Höjde temperaturen i kylskåpet till 18 grader
2015-05-15: Höjde temperaturen i kylskåpet till 19 grader
2015-05-16: Höjde temperaturen i kylskåpet till 20 grader
2015-05-20: SG: 1.025, styrka: 11%, inga bismaker eller felsmaker. Låter ölet stå kvar i primären några dagar innan fatning
2015-05-22: FG: 1.025 fortfarande, Kallkraschade till ca 1 grad några dagar innan fatning
2015-05-24: Ölet tappades om till fat
2015-07-24: Ölet buteljerades på 8 st 75 cl och 8 st 33 cl flaskor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s