The Godfather på fat

image

Idag tappade jag över The Godfather till fat. Denna gången orkade jag inte trycka på med kolsyra i hinken. Just den lilla biten är väl tveksamt om det gör så mycket. Viktigare är att fylla fatet med kolsyra innan.

image

Tog ett kort på en slatt som blev kvar i slangen. Nu ska den få stå på kolsyra i 2 veckor och sen hamnar den i förrådet. Jag kommer låta denna stå i fatet tills vi flyttat in i nya huset och fira med att knäcka den då.

Provet smakar sjukt gott iallafall. ☺

8 svar till “The Godfather på fat

 1. Tjena! Undrar lite om du har märkt eller tänkt på infektionsrisken med att överföra ölen via tappkran från hinken? Jag har själv kört med detta i 20+ bryggningar bakåt i tiden och har nu tyvärr råkat på några infektioner.. Vet inte ifall det beror på det, men därav min fråga!

  Risken med tappkran på hinken är väl att det är väldigt svårt att rengöra den ordentligt innan överföring. Om du, som jag, tar ut lite prover då och då under jäsningen så måste ju hela kalaset där inne rengöras och desinficeras ordentligt.

  Hur funkar detta för dig?

  • Än så länge har jag inte åkt på några infektioner. Jag tar sällan prov ur tappen innan det är dags att tappa om o ifall jag gör der sprayar jag star San i kranen. Det gör jag även innan jag tappar över oavsett. Vad använder du för slang? Jag använder en silikonslang som jag kokar i 15 min innan jag använder den. Då slipper jag byta ut den eller oroa mig för små fickor där det kan fastna skit. Allt som inte är silikon o man kokar 15 min innan användning har jag tänkt byta ut varje halvår för att undvika infektioner.

   • StarSanar du tappkranen innan ev vörtprov också alltså? Jag använder silikonslang, men jag har inte gjort till vana att koka slangarna så ofta, utan jag rengör dom i PBW och kör dom i StarSan istället. Men jag borde nog byta ut alltihop snart och börja köra en kokrutin också/istället! Men det är så skönt att tappa via tappkran kontra pumphävert så det hade varit väldigt trevligt om det va riskfritt.. 🙂

    Detta har förbryllat mig rätt ordentligt det senaste kan jag säga.. Men eftersom det har varit infektion i alla flaskor så är det nog någonting som har någon skit kvar i nåt hörn. Gissar på tappkranar, flaskfyllare, slangar eller såna grejer som används varje batch, men som man inte kanske tänker på lika noga.

   • Jajjamen. Star sanar allt som kommer i kontakt med ölen vid omtappning. Förutom slangen som jag kokar då. Det som är så bra med silikon eftersom det tål dom temperaturerna. Sen undviker jag att ta onödiga prover som sagt också.

 2. Jag har tänkt att ett refraktometerprov på en halv cl som tas ut inte påverkar ölet som ligger kvar i hinken (ingenting utifrån rinner ju in..). Däremot om jag skulle tappa om, och använda tappa ölen som rinner genom kranen, då givetvis gäller det att desinficera! Men man kan aldrig vara för säker.. 😉

  • Problemet är ju att det kan bli infektioner på utsidan i resterna som blir kvar i tappkranen på utsidan. Om du sen öppnar den så kommer allt öl igenom den infekterade kranen. Det finns inget som heter att man kan vara för petig med sanitet. Det krävs så lite o kan göra skillnaden mellan en fantastisk öl och en infekterad sådan.

   • Så är det! 🙂 Kör nu oftast ett par vörtprov (utan att rengöra) för att kolla utjäsningen, sedan är det pumphävert som gäller för överföring. Då passerar aldrig det ”rena” ölet den ”smutsiga” tappkranen.

    Det är lite störande när en öl blir ”halvgod” och man inte vet ifall det är receptet, bryggningen eller nån början på en infektion. Hade varit kul att va riktig öldomare och kunna göra en proffsig bedömning! 🙂

    Tack för tips!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s