Är det äntligen dags för en suris?

Jag har länge gått och funderat på det här med suröl och framförallt att brygga en suröl men har inte kommit underfund med någon bra teknik att göra detta som kändes bekväm för mig. Men jag fick ett tips av Rüdbrygger som bryggde en suröl med en väldigt intressant teknik och på väldigt kort tid med gott resultat.

Jag har ställt lite frågor och funderat ut hur jag själv skulle kunna göra en liknande öl.
Det som är så otroligt smart är att man först surar ner ölen innan man jäser den med en ”vanlig” jäst och på så vis får man inte med en massa bakterier i den primära jäsningen eller vidare till fatet osv. Passar mig väldigt bra. Är väldigt kinkig på det där med bakterierna av någon anledning. Kanske ger mig på något mer avancerat längre fram men för tillfället så ska jag testa detta.

Det går ut på att man i första steget odlar upp en ”surkultur” bestående av 80% vanlig förkultur och sedan 20% Proviva superfrukt då den innehåller en lactobakterier vid namn lactobacillus plantarum som ska vara väldigt bra på att sura ner grejer. Denna surkultur får stå varmt (gärna 35 grader) i några dagar innan bryggning. När man sedan bryggt öl så har jag tänkt göra på följande sätt:

Steg 1: Bryggdag, Koka vörten i endast 15 minuter för att serilisera den, kyl till 35-40 grader och häll i surkulturen och låt stå i 1-2 dygn.

Steg 2: Koka vörten igen i 15 minuter och tillsätt nu humle till ett IBU av ca 15.

Steg 3: Kyl vörten till vanlig temperatur (15-20 grader) och häll i valfri jäst.(I mitt fall förmodligen någon saisonjäst)

Steg 4: Låt jäsa som vanligt.

Steg 5: Tappa om direkt till fat eller till annat kärl och tillsätt smaksättning(frukt, bär, vanilj osv osv.) Låt stå i 2 veckor.

Steg 6: Tappa om till fat om du valt att tillsätta frukt eller dyl.

Kommer att dokumentera detta så noga jag kan när jag väl tar mig för det. Näst på tur står det en IPA som förhoppningsvis kan bryggas inom några veckor och efter det ska jag ta tag i den här surisen.

Som första smaksättning har jag funderat på blåbär och vaniljextrakt. Borde bli en hit tycker jag. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s