Surgubbe – Bryggdag

image

Första bryggdagen med braumeistern, betydligt bättre start den här gången men inte helt utan problem. Lärde mig en hel del idag. Till exempel så verkar elementet eftervärma ganska mycket eftersom jag använder minsta mängden vatten så den skjuter över mäsktempen med 2 grader innan den går ner hela tiden. Så jag kommer nog köra på 63 grader i fortsättningen så den inte går så högt över 65 under mäskningen. Om det nu är där jag vill ligga.

image

En till sak jag lärde mig var att jag förmodligen lär använda risskal eller dyl för att fluffa upp mäsken när jag använder havregryn eller vete osv då det blev lite vätskekanaler under mäskningen, inga fontäner men fullt tillräckligt för att jag inte ska vilja ha det så.

image

Schemat var iaf 65 grader i 60 min. Den låg väl mellan 64 – 68 under hela tiden.
Dock när jag tog min egen termometer o tog tempen ovanför malten så låg den aldrig över 65 så det är ju bra.

image

En annan sak jag märkte var att braumeistern inte stod helt plant där jag har den. Men den löstes enkelt genom att stoppa in mäskpaddeln under ena kanten på sidan. Problemet med vätskekanaler i malten verkade bli bättre när braumeistern stod plant så kan hända att det var därför det blev så och inte pga havregrynen. Men ska nog fortfarande använda lite risskal så fort jag använder dyl i fortsättningen.

image

Efter mäskningen tappade jag över vörten till min gamla elgryta eftersom vörten ska få stå och surna i den i 4 dagar innan jäsning. Så inget test av braumeistern för kokning idag. När jag tippade braumeistern o tappade ut nästan allt som fanns i den fick jag full kokvolym. Tog ett styrkeprov och det visade på 12 P så en bit över beräknade pre-boil värdet på 10,2. Men av någon anledning brukar mina prov alltid visa högt innan kok.

image

Något jag kom på strax efter jag börjat koka var att grytan och braumeistern kokar bort olika mängder vätska i timmen. Men jag hann kompensera för detta i god tid.

Efter kok så kylde jag till 35-40 grader och hällde i surkulturen. Innan jag hade i kulturen så tog jag ännu ett prov som visade på 13,4 P Vilket är bra då beräknat var 13,2 P och då ska vi koka i 20 minuter till efter att vörten blivit sur.

image

Dock så har jag ingen bra koll på exakt hur mycket volym jag har i detta skede men det visar sig sen.

image

Nu står elgrytan inställd på 30-40 grader och ska stå så i 4 dagar. Jag fyllde i lite kolsyra i grytan för att undvika att syre kommer i kontakt med vörten i det här skedet.

Allt som allt var det smidigt att använda braumeistern även om allt inte gick som jag hade tänkt mig. Känner mig tillräckligt säker för att lägga upp en liten guide då det verkar som att mina siffror stämmer väldigt väl. Det är utbytet som jag inte riktigt vet bara. Denna bryggning så lakade jag dessutom inget alls.
Men jag har utan problem över 70% utbyte utan att ens laka så det känns sjukt bra.

Datum:
2015-09-08: 1/4 Fransk medium ek spiral kokades 2 x 5 minuter för att få bort den skarpaste eksmaken, tillsattes sedan i en behållare tillsammans med ca 1 dl sherry
2015-10-15: Surkultur gjordes på 6 dl vört och 2 proviva superfrukt shots, hölls i 30-40 grader till bryggdagen
2015-10-18: Bryggdag, SG: 13,4 P, tillsatte surkultur i 30-40 grader och denna temperatur ska hållas tills den 21a
2015-10-21: kokade vörten i 20 min, tillsatte 10 g Perle i 15 min, tillsatte 8 g rehydrerad belle saison jäst och ställde in i kylskåpet på 21 grader
2015-10-27: SG: 2.5 P, styrka: 6%, provet smakar gott och jag känner inga fel smaker, fatning inom en vecka
2015-10-31: FG: 2.5 P, styrka: 6%, inga felsmaker, tappades om till fat tillsammans med 1/4 kokad fransk medium ek spiral som legat i sherry lite över 7 veckor. Sherryn tillsattes också till fatet. (ca 1 dl)
2016-03-15: Buteljerade det som var kvar i fatet. 14 st 33 cl flaskor med röd och orange kapsyl

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s