Imperial Honey Porter – Bryggdag

image

Andra gången jag får tillfälle att köra Braumeistern. Stor fet porter blir det denna gången. Jag insåg som tur var innan jag fyllde upp vatten att ska jag ha nog med vatten för att rymma all malt o kunna mäska in så måste jag mäska in med allt vatten, i detta fall 25 L.

image

För att slippa bära så bestämde jag mig för att mäska utanför ytterdörren. ☺
Då behöver jag inte flytta in verket förens det är dags att kyla, då kommer det vara minst vätska i och ingen malt heller.

Men pga av att jag använder allt vatten i mäsken så kommer jag inte kunna laka överhuvudtaget så vi får se hur högt utbyte jag får.

image

Det var riktigt packat i maltröret kan jag säga. Mer än 6 kg blir det aldrig att köra.
image

Efter mäskningen lyfte jag upp maltröret och lät det rinna av tills koket började. Klämde även litegranna ner i röret för att få ut lite extra vört. I slutändan verkar det som att jag fick ganska precis min beräknade kokvolym.
image
En annan sak jag blev glad över är att det verkar som att min Braumeister inte lider av det kända problemet att koktimern börjar räkna ner redan vid 88 grader. Vilken lättnad.
image

När väl koket kom igång så passade jag på att diska lite o slänga den använda malten.
image

Tog ett vörtprov dessutom och det låg på 15 P, vilket är bra. Beräknat var 14.6 så då ligger vi på märket just nu.

Efter ett långt kok var det dags att kyla. Bära in verket, koppla på vatten o köra. Det tog endast några sekunder att komma under 85 grader så då kunde jag slå på pumpen och sen behövde jag bara titta på.
image
Wow va fort det gick att kyla nu. Från 100 till 15 grader kan inte ha varit mkt mer än 10 minuter om ens det. Jag hann knappt göra klart det jag vanligtvis håller på med under denna dötid. Fort som fan gick det iallafall. Sen var det bara att tappa över till jäshinken, slänga i jästen och in i kylskåpet.
Vörtprovet visade 22 P vilket är aningen lägre än tänkt (24.5). Men med tanke på att jag inte ens lakat så är jag nöjd ändå. Det ska ju i honung sen dessutom så de blir nog tillräckligt starkt 😉
image

När jag öppnade kranen så var det som när man tömmer bilen på olja, riktigt mörkt och tjockt ☺
image

Syresatte vörten lite extra genom att skaka på kärlet och sedan åkte jästen i.

Tappade ur 12 L men det fanns lite mera kvar i verket.

Det kändes otroligt smidigt att använda braumeistern idag, mäska, koka, kyla o allting i samma kärl. Dessutom mindre och enklare att rengöra än min gamla utrustning.

PS: Kom på att 24.5 P beräknat OG var med honung i, så 22 P var precis på pricken vad målet var utan honungen. Whoop whoop!

Datum:
2015-11-07: Bryggdag, OG: 22 P, satte kylskåpet på 17 grader
2015-11-09: Ökade temperaturen i kylskåpet till 18 grader
2015-11-10: Minskad aktivitet, tillsatte 700 g honung och ökade temperaturen i kylskåpet till 20 grader
2015-11-11: Lagom aktivitet, SG: 11.5 P, styrka: 8.5%
2015-11-12: SG: 9 P, Styrka: 9.9%
2015-11-16: FG: 8 P, Styrka: 10.5%, inga konstiga smaker eller dyl. Får stå i några dagar innan fatning
2015-11-21: tappades om till fat
2016-01-27: Buteljerades till 1 st 1 L flaska, 1 st 50 cl flaska och 21 st 33 cl flaskor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s