Fakead bourbonfatslagring, på riktigt!

Jag har ett stort projekt på gång och det är att jag tänkt brygga en stor sats Imperial Stout och fylla ett 18 L fat jag införskaffade för ett tag sedan.

Tanken var att jag skulle låta den ligga på fatet i närmare ett år o efterlikna lagringen man får ifrån ett bourbonfat.

Problemet är att man får inte den där bourbonsmaken av de typer av trä man kan köpa kommersiellt. En del försöker efterlikna det genom att tillsätta bourbon eller låta trät ligga o dra i bourbon ett tag. Men det är fortfarande inte tillräckligt bra tycker jag.

Så jag googlade runt lite o det visar sig att man bränner insidan av bourbonfat så att trät blir förkolnat och detta är tydligen en stor del av den speciella smaken man får från bourbon.

Hur efterliknar man då detta på ett enkelt sätt?

Jag har iallafall tänkt köpa ekspiraler utav amerikansk ek och sedan ska jag bränna dessa med en brännare av något slag så att utsidan på dom blir förkolnad och sedan ska dessa få ligga tillsammans med ölen i fatet i ca ett år eller dyl.

Jag har iallafall beställt spiralerna men har inte hittat en brännare jag kan använda för att bränna dom ännu.

Jag har funderat på om något mer ska ner i faten under lagringen men kanske ska köra enkelt? Någon som har förslag?

3 svar till “Fakead bourbonfatslagring, på riktigt!

  1. Lagra inte för länge. Betänk att du får ganska stor kontaktyta med ekspiraler i faten om du jämför med om du skulle lagra i ett äkta ekfat av bourbonfatsstorlek. Bränningen hjälper ju till att få fram vaniljsmakerna. Hur mycket vaniljsmak du får beror på hur mycket du kolar dem och mängd. Många bourbonfat är så kraftigt kolade så de får strukturen av ett alligatorskinn på insidan.
    Lycka till.

    • Ja, men enligt spiraltillverkarnas hemsida så har du extraherat all smak efter 6 veckor. Och ibland blir det bättre när eken får ligga med längre. Jag kommer i vilket fall låta dom ligga kvar. Orka plocka ur eller flytta till annat kärl för att lagra vidare…..😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s