Kallbryggt kaffe, igen.

Jag har skrivit om kallbryggt kaffe tidigare men jag kände att det tåldes att skrivas om igen och bifoga lite bilder.

image

När man gör kallbryggt kaffe så får man ett kallt extrakt som du sedan kan göra iskaffe av eller värma o dricka som vanligt kaffe.
Fördelen med kallbryggt kaffe är att det inte tappar smak och arom med tid och dessutom innehåller det endast en tredjedel mängd syra jämfört med vanligt kaffe.
Lite mindre koffein blir det också.

Tillvägagångssättet jag använder nu är att blanda ungefär 90 g malt kaffe per liter vatten.

image

Låt stå i 30 minuter, då kommer kaffet ligga ovanpå vattnet likt bilden, rör då ner kaffet i vattnet igen och då kommer du få bättre utbyte än om du bara rör ner det en gång ursprungligen.
För då kommer kaffet fortsätta ligga ovanpå vattnet.

Låt stå i kylskåpet i ett dygn ungefär.

image

Sedan är det bara att sila av kaffet i en behållare och ställa in i kylskåpet igen.

image

Jag använder dubbla filter då jag märkt att filtren ibland går sönder och då får man börja om från början.

Ett annat tips är att förvara det kallbryggda kaffet i kylskåpet i en behållare med lock så är det bara att plocka fram vid behov.

Med detta extrakt kan du antingen dricka det som det är om du vill ha nästan espressostarkt kaffe, eller så kan du spä ut det med 50/50(kaffe/vatten) eller 30/70 med hett vatten för att få varmt kaffe snabbt.

Jag brukar spä ut det ungefär 30/70 eller 40/60 med mjölk o dricka det som en kaffedrink. Galet gott och enkelt ☺

Annonser

Ett svar till “Kallbryggt kaffe, igen.

  1. Ping: Starbucks double shot espresso – recept | Aron Otterbo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s