Odla upp och öka värdet på färsk jäst

Jag ska börja använda färsk jäst igen, men jag ville testa en annan jäststam än WLP007.

image

Valet föll på WLP090 San Diego Super då det är en ren, snabbjäsande jäst som dessutom verkar flockulera lite bättre än WLP001.

Men jag ville testa något nytt också och se om jag kan undvika att köpa ny jäst till varje sats och samtidigt få ungefär samma kontroll över mängden jäst jag tillsätter.

image

Det började med att jag köpte 3 st 50 cl burkar, kokade dessa och fyllde dom med det sterila vattnet som jag kokade dom i.

image

Sen gjorde jag en stor förkultur på 3 L och skakade den så ofta jag kunde för att få lite extra tillväxt.
Efter 2 dygn så kraschade jag den till 2 grader i ytterligare 2 dygn.

image

Efter det häller jag bort all vört som fanns i förkulturen och häller sedan i det sterila vattnet från alla 3 burkarna och skakar tills jag upplever att jag har en någorlunda homogen jästslurry.

image

Sedan häller jag helt enkelt över vätskan i de små burkarna och sätter på locket och in i kylskåpet.
Något jag lärde mig till nästa gång är att jag ska fylla burkarna med mer vatten då det blev lite mindre i den sista burken.

image

Efter några dygn i kylskåpet har jästen mer eller mindre sjunkit till botten och jag ser ut att ha ungefär samma mängd jäst i alla burkar.

Jag kommer att använda de här burkarna som om varje burk är ett nytt paket med färsk jäst.

Det kommer inte bli lika exakt som ett nytt paket förstås men nära nog räcker i det här fallet.

Om det visar sig att det fungerar bra så kommer jag fortsätta göra såhär framöver och eventuellt göra om det igen när jag bara har en burk kvar i kylskåpet.

Det är ett experiment så risken finns alltid att något går åt helvete, men hälften vågat, hälften vunnet som jag brukar säga.

Det blir förmodligen att använda en av dessa burkar redan nästa vecka.

Håller tummarna för att det ska bli go öl 😉

Annonser

3 svar till “Odla upp och öka värdet på färsk jäst

    • Den tanken har slagit mig också. Men tyckte den här proceduren passar mig bättre då jag vill efterlikna mängden i ett nytt paket så mkt som möjligt.

      Det känns sjukt mkt smidigare att göra något dyl än att ta jäst från en färdigjäst öl iallafall. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s