Utmaningen 2016 – Bryggdag

Kom igång lite sent idag men jag behövde verkligen sovmorgonen.

image

Här har vi malten som ska användas idag.

image

Här har vi andra ingredienser vi ska använda idag, jordnötssmör, lakritspulver och vaniljstänger.
Jag skulle ju ha polkagris egentligen men jag fick inte tag i den polkagrisen jag ville ha(lakritssmak) så då gör jag en fuling o kör lakritspulver istället för det hade jag hemma, 2,5 msk blev det.

image

Här fyller vi upp bryggverket med vatten.

image

Såhär ser malten ut uppifrån i min hink som jag har börjat använda för att hälla i malten i bryggverket, fungerar otroligt mkt smidigare än att hälla i varje sort för sig.

image

Mäskade in på 67 grader och körde 60 min mäskning.

Eftersom jag ska tillsätta jordnötssmörspulver så vill jag inte tillsätta detta i bryggverket och riskera att få en massa jordnötssmör i pumparna osv så efter mäskningen idag så tappade jag över vörten till min gamla gryta och körde kok och kylning i den istället.
Eftersom jag får lite starkare bortkok i grytan jämfört med bryggverket så kokade jag i 60 min istället för 90 som jag hade tänkt.
Jag kommer förmodligen att börja gå över till 60 min kok helt o hållet då den där extra halvtimmen knappast gör så mkt för ölen i sig.

image

Kylningen i grytan gick smidigt även om det var drygt att behöva röra runt manuellt nu när man inte hade några pumpar som pumpade runt vörten.

image

Jag fick strax över 11 L ner i jäshinken men det var betydligt mer kvar i grytan.
Förmodligen för att jag bara kokade 60 istället för 90 min.

Förmodligen pga detta så hamnade stamvörtstyrkan på 17.6 istället för 18.4 men det gör inte så mkt.
Om ölen hamnar på ca 7-8% så kommer det bli alldeles lagom.

Datum:
2016-06-19: Bryggdag, OG: 17.6 P, satte kylskåpet på 17 grader
2016-06-20: Ökade temperaturen i kylskåpet till 18 grader
2016-06-21: Ökade temperaturen i kylskåpet till 19 grader
2016-06-22: Ökade temperaturen i kylskåpet till 20 grader
2016-06-24: Lugnt i jäshinken, Prov: 5.5 P, Styrka: 7%
2016-06-28: FG: 5.5 P, Styrka: 7%, tappas om till fat så fort ett blir ledigt
2016-07-01: Tappades om till fat, 2 urskrapade vaniljstänger tillsattes till fatet innan omtappning

Annonser

Ett svar till “Utmaningen 2016 – Bryggdag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s