Igår så märkte jag att kolsyrepatronen i keezern tagit slut.
Då händer två saker:
1. Kolsyran tar slut
2. När patronen tar slut blir det övertryck i systemet
I det här fallet så steg trycket i systemet från 0.7 bar till ungefär 1.5.
Kortsiktigt så blir det mer skum när man tappat från kranen och långsiktigt så blir ölen överkolsyrade.
Nu vet jag inte exakt hur länge den stått såhär men ölen har fått tillräckligt med kolsyra för att det ska märkas när man tappar.
Så just nu skummar det lite extra i kranarna.
Det gör inte så mkt när man bara ska dricka ölen ur tappen.
Men ska man buteljera som jag gör ibland så blir det lite jobbigt.
Det skummar lite mkt i flaskorna så man får inte lika bra fyllningsnivå och jag märkte att fyllde jag dom till den nivå jag brukar så mer eller mindre sprutar det ur flaskan när man kopplar loss den från tappningsanordningen.
Nåväl, jag tappade ur några flaskor idag och det blev helt ok, men jag blev mer och mer irriterad och det hela kulminerade med att jag fick bacon och chipotle stout i ögonen.
Nu har jag inte fått öl i ögonen tidigare så jag vet inte hur det ska kännas men det sved till ganska ordentligt, mkt mer än vad jag hade räknat med iaf.
Jag har bytt patron nu och systemet ståt åter igen på 0.7 bar så vi får se om det jämnar ut sig med tiden eller om dehär ölen nu är överkolsyrade tills de tar slut.
Utmaningsölen har jag tänkt att buteljera helt och hållet iallafall.
Jag har en spännande pryl på gång som jag kommer skriva om på bloggen snart.
En produkt som eventuellt kan göra vissa delar av vårt hembryggarliv lite enklare.
Men jag återkommer om det ☺
Trist! Vilka öl fanns i keezern?
Hjortronsurisen och bacon chipotle stout. Men som jag skrev så är.det bara drygt att buteljera. Dom är inte förstörda på något vis ☺