Kan en IPA vara FÖR färsk?

Min senaste IPA har inte ens varit i keezern i 2 veckor och jag har gjort några intressanta iakttagelser.

Vid omtappning så doftade och smakade ölen fantastiskt, vid omtappning tillsatte jag 5 ml hopshot, efter några dagar i fatet så smakade ölet…inte bra.

Först tyckte jag att det smakade diacetyl då det var en väldigt tung och överväldigande smak.

Efter några dagar av provande så tyckte jag att den började smaka bättre och bättre, just nu så har den övergått i att den bara smakar extremt mkt humle, nästan som att tugga på en pellet.
Men det gifter sig mer och mer för varje dag som går nu faktiskt.

Så vad kan man dra för slutsatser av detta?

Under vissa förhållanden så kan faktiskt IPA vara för färsk, åtminstone enligt mitt tyckte. Detta är definitivt något att ha i åtanke när man försöker brygga riktigt färsk IPA att ibland kanske man behöver lagra dom i några veckor.

När jag tänker tillbaka på alla gånger jag upplevt mig ha problem med IPA så kan jag iallafall identifiera 1 eller 2 ggr då problemet förmodligen varit att den varit för färsk och inte(som jag trodde då) diacetyl.

Man lär sig något nytt hela tiden 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s