Lönnmjödets skapande

Dags att blanda alla ingredienser för att göra lönnmjöd, idag ska jag göra saker lite annorlunda, lite mera… old school. 😮

Ingredienserna som blandades var 3 kg svensk honung och ca 2,6 kg klass B lönnsirap (smakar himmelskt, nästan lite lakrits), motsvarande ca 4 L honung + lönnsirap och sedan toppade jag upp med vatten till 6 L.

Det jag gör lite annorlunda är att jag mätte inte ens OG och kommer därför inte att mäta FG heller, jag kör helt enkelt 2/3 extrakt och 1/3 vatten. Detta då det sägs att det är så Apis blandar sina mjöd i världsklass, sen tyckte jag det var sjukt omständigt att eftersöta sist så det vill jag helst undvika.

Tillsatte såklart lite jästnäring och jäst, ställde sedan in allting i kylskåpet och satte temperaturen på 21 grader då det är den rekommenderade temperaturen för denna jäst.

Planen nästkommande dagar är att skaka ur kolsyra minst en gång om dagen och att tillsätta mer jästnäring vid 24 h, 48 h och 72 h. Sedan en sista någon eller några dagar senare.

Väldigt speciell och angenäm doft av honung och lönnsirap fyllde köket, faktum är att lönnsirapen doftade mer än vad honungen gjorde, var lite orolig att den doften och smaken kanske skulle försvinna bland honungen men så verkar inte vara fallet.

Taggad som alltid 😀👍

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s