Ett litet inlägg om pseudofatlagring

Fatlagring är fantastiskt, det kan ge så mkt djup och tillföra så många goda smaker till öl eller annan dryck om det görs på rätt sätt.

Jag har testat olika metoder och det som jag hittills fått bäst resultat av är ekspiraler, tyvärr så kan man bara köpa rostade ekspiraler här i Sverige och inte ”brända” som jag egentligen velat ha så jag har fått hjälp med att bränna dom själva.

Jag har påbörjat ett nytt projekt som går ut på att bygga upp ett lager av ekspiraler med olika smaker, än så länge har jag bara börjat med en spiral som är bränd och den är nu lagd i en burk tillsammans med Makers mark bourbon, detta är då tänkt att bli min ”bourbon” lagring som jag kan använda när jag vill få de smakerna. Jag har tagit en spiral och brutit den i 4 mindre bitar för att de ska få plats i den här burken och kräva så lite bourbon som möjligt. Tanken är att de ska få ligga minst 6 veckor såhär, sedan kan man använda dom om man vill, de kan såklart ligga ännu längre. Sedan tillsätter man dom i ett fat tillsammans med ölen när det är klart och låter det lagras också minst 6 veckor, när lagringen är klar så gör man ren spiralbitarna och stoppar tillbaka dom i bourbon och börjar om.

Sen är tanken att jag ska göra likadant fast med olika spritsorter och även olika sorters trä av olika rostningsgrader så att man kan välja och vraka.

En spiral räcker att smaksätta ungefär 10-12 L färdigt öl så storleken på dessa är alldeles lagom för mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s