Låt mig presentera: Fabrikör Ekstedt

Här kommer det första inlägget i en serie där jag kommer presentera alla våra bidragsgivare och sponsorer till årets smakupplevelse till förmån för Musikhjälpen.
Först ut är en mycket erfaren och kompetent hembryggare vid namn Fredrik, men i sociala medier går han under namnet Fabrikör Ekstedt.

Presentation

Fabrikör Ekstedts är ett köksbryggeri som drog igång så sakta 2007 för att sätta fart på allvar 2008. En bred inriktning under de första åren har allteftersom smalnat av mot ett mer fokuserat intresse på de belgiska ölen. Även om en del öl i såväl tysk, brittisk som amerikansk stil fortfarande bryggs. Sedan 2012 har pseudo-lambik bryggts regelbundet. Med pseudo-lambik avses suröl som bryggs med likartade metoder som riktiga lambikar men som inte spontanjäser med kylskepp utan där mikroorgansimerna tillsätts under mer kontrollerade former.

Brygd

Nelson sauvin blancik

Fabrikörn har bryggt en spännande pseudo-lambik som har smaksatts med en kombination av de två smaksättningsmetoder som han tycker har gett mest lyckade resultat.
Dels har han torrhumlat ölen då de fruktiga aromerna från moderna humlesorter gifter sig väl med syran i ölet, dessutom har han blandat i lite vitt vin.

Ölen är torrhumlad med den nyzeeländska humlesorten nelson sauvin, som har fått sitt namn dels från regionen Nelson där den odlas.
I denna region odlas även den gröna druvan sauvignon blanc som har bidragit till den andra delen av namnet, eftersom denna humlesort har vissa aromatiska drag gemensamma med denna druva.
Att tillsätta lite sauvignon blanc-vin tillsammans med nelson sauvin-torrhumlingen faller sig därför naturligt. Namnet är en förkortning av Nelson sauvin blanc-lambik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s