Det här är lite av en galen öl, min lillebror försöker allting komma med idéer på vad jag ska brygga härnäst och nu äntligen så kom han med en idé som jag tyckte var riktigt intressant.
Basen är ett ljust barleywine, inga konstigheter där, twisten är dock att den ska jäsas med champagnejäst och sedan lagras i fatet tillsammans med en kolad ekspiral som legat i Don Guido Pedro Ximenez sherry.
Champagnejäst är känd för att jäsa ut ganska torrt, har ingen tidigare erfarenhet av den så jag vet inte hurpass det hjälper att mäska högt osv, men för sakens skull så kör jag 68 graders mäskning åsså får vi se vad som händer sen.
Otterbo Fingal #64
11 L
10 %
40 IBU
OG: 23 P
Malt: (Utbyte 76%)
5000 g Briess Pilsen (83%)
1000 g Caraplus 10 (17%)
Mäskningsschema: 62 grader @ 60 min, 69 grader @ 15 min, 76 grader @ 15 min
Humle:
15 g Polaris (20,2%) @ 60 min (40 IBU)
Övrigt:
1/2 Kolad amerikansk medium ek spiral som legat i sherry i x antal veckor i fatet
Jäst:
Lalvin EC-1118
Att champagne-jäst jäser ut torrt är ett vanligt missförstånd. Det handlar om enkla sockerarter, och en vört innehåller rätt mycket tyngre sockerarter som den inte kan jäsa ut.
Däremot kan den med fördel användas i tyngre öl vid primning eller för att ”mata upp” alkoholhalten, då den är väldigt alkoholtålerant.
Hoppas den jäser ut bra ändå 🙂
Tackar för infon! Det var det jag hade hoppats på o tyckte verkade logiskt, men inte visste 😀
Jag försökte mig på samma sak med en Leon-klon som tydligen ska jäsas med champagnejäst. Den fastnade på 1,024. Tvivlar inte på att den klarar hög alkohol men har nog problem att jäsa ut ”torr”. Dock uppfattades den färdiga ölen som jästig i smaken de första 6 månaderna för att sedan bli fantastisk. Kan ju vara så att den vinner på lagring? Notera att jag flaskar all min öl, kan vara annorlunda med fat kanske.
Tackar för infon. Ska ha det i åtanke. Såna här starkare öl tänker jag alltid att dom ska lagras för att bli bra. Sen kan det ju vara något annat som gör att den smakar mindre bra färsk.